توهین و خشونت بیرحمانه پلیس ایران
در برابر اعتراض مسالمتآمیز زنان به حجاب اجباری
https://persian.iranhumanrights.org/1396/12/a-police-man-proudly-pushes-down-a-woman-peacefully-protesting-against-the-compulsory-hijab/
اسفند ۴, ۱۳۹۶
یک شاهد عینی درباره خشونت بیرحمانه پلیس ایران در برابر یک معترض به حجاب اجباری به کمپین حقوق بشر در ایران گفت پای این زن معترض پس از پرتاب شدن از روی سکو توسط ماموران نیروی انتظامی آسیب دیده است و علیرغم تلاش عابران برای فراری دادن، توسط پلیس بازداشت شده است.
در ویدئویی که روز سوم اسفند در اینترنت منتشر شد زنی برای اعتراض به حجاب اجباری از یک سکوی پست برق در خیابان انقلاب تهران بالا رفته و روسریاش را در سکوت به شکل پرچمی تکان می دهد اما مامور پلیس پس از امتناع او از پایین آمدن، با لگد او را از سکوی حدودا دو متری پایین میاندازد.
ویدیو خشونت نیروی انتظامی در برخورد با اعتراض مسالمتآمیز #زنان ایرانی که به حجاب اجباری اعتراض دارند.#دختران_خیابان_انقلاب
یک شاهد عینی حاضر در محل به کمپین گفت این اتفاق ساعت شش بعد از ظهر روز سوم اسفند در خیابان انقلاب و در محلی رخ داده که پیش از این نیز تعدادی از زنانی که به دختران خیابان انقلاب یا دختران انقلاب معروف شدند، به همین شیوه اعتراض خود را به حجاب اجباری نشان داده بودند.
شاهد عینی به کمپین گفت از هویت زن معترض چیزی نمیداند و به شکلی تصادفی در آن محل حاضر بوده است. او همچنین گفت پای این زن پس از پرتاب شدن از سکو آسیب دیده است: «وقتی مامور به آن شکل وحشیانه پایینش انداخت جمعیتی که اطراف بودند خیلی شوکه شدند، دختر چند دقیقهای روی زمین بود به سختی و لنگ لنگان بلند شد، جمعیت سریع دورش جمع شد و اجازه نداد پلیس نزدیک شود، برایش تاکسی گرفتیم و سوار تاکسی شد و رفت ولی ماموران هم دنبالش رفتند، من نرفتم ولی بعدا گفتند در چهارراه بعدی پلیس جلو ماشین را گرفته و بازداشتش کرده. »
در ویدئویی که توسط یک شاهد عینی گرفته شده و ابتدا در توئیتر منتشر شد زن معترض در برابر دستور پلیس برای پائین آمدن چندین بار جرمش را میپرسد، چند زن و مرد حاضر در محل نیز زن را تشویق میکنند و درباره نحوه فراری دادن او از دست پلیس گفتگو میکنند.
مامور پلیس پس از پرتاب کردن زن معترض خطاب به جمعیت حاضر در محل و برای ترساندن آنان میگوید: «اگر خایه دارید بیاید جلو.»، اصطلاحی توهینآمیز و ضد زن و گویای تفکری که داشتن بیضه را نشانه شجاعت و آن را فقط در انحصار مردان میبیند.
ویدئوی دیگری نیز در همین ارتباط منتشر شده که نشان میدهد تعدادی از عابران با اجتماع در اطراف اتومبیلی که گفته میشود زن معترض در آن است، قصد دارند با گفتگو و خواهش از بازداشت او توسط پلیس جلوگیری کنند.
خشونت پلیس ایران در واکنش به اعتراضات مسالمتآمیز و حتی تیراندازی و قتل معترضان تازگی ندارد اما شدت خشونت اعمال شده در این مورد و ماهیت کاملا مسالمتآمیز اعتراض زنان نشان میدهد که پلیس و نیروهای امنیتی در ایران تفاوت چندانی بین اعتراض مسالمتآمیز و غیرمسالمتآمیز قائل نیستند.
از زمان شروع دور جدید اعتراضات زنان ایرانی به حجاب اجباری در اوایل دی ماه ۱۳۹۶ تعداد زیادی از آنان بازداشت شدهاند، ویدا موحد، نرگس حسینی، اعظم جنگروی و حدود سی تن دیگر در ارتباط با حرکت دختران انقلاب یا کمپین چهارشنبههای سفید بازداشت شدهاند.
از سرنوشت و حتی نام تعداد زیادی از زنانی که ویدئوی اعتراض آنان در اینترنت منتشر شده خبری در دست نیست و هنوز مشخص نیست این افراد بازداشت شدهاند یا در چه شرایطی قرار دارند. به ویژه آن که با توجه به ماهیت علنی این اعتراضات و وجود فیلم و عکس از آنان، دستگاههای امنیتی و قضایی دشواری چندانی در شناسایی معترضان و بازداشت آنان ندارند. مقامات قضایی تنها به بازداشت چهل تن در ارتباط با این اعتراضات اشاره کردهاند بدون آن که درباره نام، اتهامات و محل نگهداری متهمان اطلاعرسانی کنند.
پس از ویدا موحد و نرگس حسینی، اعظم جنگروی یکی از معترضان به حجاب اجباری بود که روز بیست و ششم بهمن با اعمال خشونتی مشابه بازداشت شد، او پیش از بازداشت در اینستاگرامش نوشت این حرکت را بدون وابستگی به داخل یا خارج و برای اعتراض به حجاب اجباری و پایان دادن به قوانین ضد زن انجام داده و عواقبش را هم خواهد پذیرفت.
اعظم جنگروی در آخرین پست اینستاگرامیاش قبل از بازداشت، با هشتگ دختران انقلاب نوشت که فعالیت سیاسیاش را با یکی از احزاب اصلاحطلب ایرلان آغاز کرده ولی خسته شده و به این نتیجه رسیده که وقت عمل است: «من اعظم جنگروی (ازی) فعالیتهای سیاسی خود را در حوزه زنان در حزب مجمع زنان اصلاحطلب و حزب کارگزاران به امید اصلاحات آغاز کردم، خسته شدم، انگار باید عمل کرد شعار بس است.»
اگرچه اخباری درباره آزادی اعظم جنگروی در اینترنت منتشر شده اما خانواده و اطرافیان او در این باره سکوت کردهاند و هنوز مشخص نیست او آزاد شده یا خیر.
شاپرک شجری زاده نیز یکی دیگر از زنان معترض به حجاب اجیاری نیز روز دوم اسفند در قیطریه تهران بازداشت شد و تاکنون خبری درباره شرایط او منتشر نشده است.
از ابتدای اعتراضات زنان ایرانی به حجاب اجباری مقامات امنیتی قضایی علاوه بر بازداشت و اعمال خشونت تلاش کردند با واکنشهایی چون صدور وثیقه سنگین، تهدید و ادعای وابستگی این اعتراضات به خارج کشور و حتی محافظ گذاشتن برای سکوهای خیابان انقلاب مانع ادامه اعتراض زنان انقلابی ایران شوند، تلاشی که تا کنون بینتیجه بوده است.
در آخرین اقدام از این نوع پلیس ایران با جوشکاری و افزودن ورقههایی فلزی به سکوهای برق خیابان انقلاب، این سکوها را به شکل شیروانی درآورده تا بالا رفتن از آن غیرممکن باشد، اقدامی که با طنز و تمسخر کاربران ایرانی اینترنت روبرو شده است.
سقوط زن معترض جلوهای از سقوط مشروعیت پلیسی حکومت
خشونت افراطی پلیس در برابر اعتراض مسالمتآمیز یک شهروند واکنشهای عموما خشم آلود کاربران ایرانی در اینترنت را در پی داشت. عاطفه نبوی فعال سیاسی و زندانی سیاسی سابق با انتشار عکسی از لحظه پایین افتادن زن معترض، خطاب به کسانی که از دلایل عصبانیت ایرانیان میپرسند، در توییترش نوشت: «دنبال دلیل خشم و عصبانیت مردم ایرانید؟ این هم دلیل! عریان ترین شکل خشونت در برابر مطالبه یک حق اولیه و مسلم.»
حسن اسدی زیدآبادی فعال سیاسی اصلاحطلب نیز با انتشار عکسی از لحظه سقوط آن را نشانه افول مشروعیت پلیسی حاکمیت خواند: «در این تصویر آنکه سقوط میکند دختر خیابان انقلاب نیست؛ این تصویر افول مشروعیت پلیسی حاکمیتی است که باید حافظ جان و امنیت مردم باشد اما حمله میکند و پا میشکند. »
محمد مساعد، یکی از کاربران توییتر نیز در توییتی که بارها بازنشر شده با کنایه به سخنان رئیس پلیس تهران در باره خویشتنداری پلیس نوشت: « میتوانستیم با آر پی جی آن دختر را بزنیم اما صرفا به پرت کردنش کفایت کردیم.» رئیس پلیس تهران به تازگی درباره برخورد خشونت آمیز با اعتراضات دراویش با تمجید از درایت پلیس گفت نیروی انتظامی میتوانستند معترضان را با آر پی جی بزنند ولی با خویشتنداری از این کار خودداری کردهاند.
علی اکرمی نیز با اشاره به سخنان پلیس ایران درباره خویشتنداری، عکسی از جوشکاری روی سکوهای برق برای ممانعت از بالا رفتن زنان معترض منتشر کرد و به کنایه نوشت: «البته اینطوری هم میشه مشکل دختران خیابان نقلاب را به صورت زیربنایی حل کرد؛ اگر چه می توانستند با آر پی جی بزنند این پست را بترکونند و اون روش حتی زیربنایی تر بود.»
No comments:
Post a Comment