افزایش فشارها بر خانواده های کشته شدگان آبان؛ پدر برهان منصورنیا به اطلاعات سپاه احضار شد
بهمن ۱۱، ۱۳۹۸
یکی از بستگان برهان منصورنیا که روز شنبه، ۲۵ آبان ماه بر اثر اصابت گلوله در کرمانشاه کشته شد در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران از احضار پدر او به اطلاعات سپاه خبر داد و گفت که خانواده برهان منصورنیا برای “شهید” اعلام کردن فرزندشان تحت فشار هستند.
برهان منصورنیا، ۲۸ ساله، فارغ التحصیل دکترای دامپزشکی و سرباز وظیفه بود که در اعتراضات روز شنبه، ۲۵ آبان ماه در کرمانشاه بر اثر اصابت گلوله جنگی از سوی نیروهای انتظامی زخمی و ۳۴ ساعت بعد در بیمارستان طالقانی کرمانشاه جان باخت و خانواده اش مجبور شدند او را شبانه در مریوان به خاک بسپارند.
آمار دقیقی از تعداد کشتهشدگان اعتراضات آبان ماه در ایران وجود ندارد. مقامهای جمهوری اسلامی از ارائه آمار رسمی کشته شدگان و بازداشت شدگان سرباز میزنند. عفو بین الملل ۳۰۴ مورد را مستند کرده و خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی در وزارت کشور ایران، از کشته شدن حدود ۱۵۰۰ نفر در جریان اعتراضات آبان ماه و همچنین دستور رهبر ایران برای پایان دادن به اعتراضها “به هر شکل ممکن” خبر داده است.
کمپین حقوق بشر در ایران در بیانیهای اعلام کرده است که استفاده مقامات ایرانی از خشونت علیه معترضین در ایران، از جمله استفاده از سلاح گرم و اسلحه، منجر به کشتهشدن صدها نفر شده است و این اقدامات دولت برابر با تخلف آشکار و غیرقابل توجیه قوانین بینالمللی است و باید فورا متوقف شود.
یکی از بستگان برهان منصورنیا به کمپین گفت که “بعد از انتشار اخباری مربوط به برهان، اطلاعات سپاه روز پنج شنبه پدر او را احضار، بازجویی و تهدید کرده است: یک شبکه کردی زبان که در کردستان مخاطب زیاد دارد مطالبی درباره برهان منتشر کرده و پدر برهان را احضار کرده اند اطلاعات سپاه پدر برهان را روز پنج شنبه و بازجویی کرده و تهدید کرده اند. آنها به شدت مخالف انتشار هرگونه خبری درباره برهان و سایر کشته شدگان هستند و هر خبری که منتشر می شود خانواده را تحت فشار قرار می دهند. البته این اولین باری نیست که پدر برهان را احضار کرده اند.”
پیش از این یکی دیگر از بستگان برهان منصورنیا به کمپین گفته بود که “روز اول مراسم ختم برهان در مسجد، نهادهای امنیتی با پدر او تماس گرفتند و گفتند که باید بیایی اطلاعات مریوان، پدرش اما مقاومت کرد و گفت هر کسی که با من کار دارد بیاید وسط مسجد مردم هستند ما هم هستیم. دو سه بار تماس گرفتند و پدر برهان نرفت. چند روز بعد اطلاعات سپاه پدر برهان را احضار کرد تهدیدی نبود و پیشنهاد دادند که بیایید خانواده شهید شوید و دیه بگیرید. البته این پیشنهاد شهید اعلام کردن و دیه دادن به پدر برهان بارها گفته شده خصوصا که خودش بازنشسته بنیاد شهید است. یک بار هم تماس گرفتند که امام جمعه، فرماندار مریوان، رئیس سپاه مریوان و رئیس بنیاد شهید و نماینده مریوان می آیند خانه شما برای تسلیت. خانواده به شدت مخالفت کردند و پدر برهان زنگ زد به رئیس بنیاد شهید و گفت که خانم ام شرایط اش مساعد نیست و ممنون می شوم نیایید. این پیشنهاد به شدت بی شرمانه ای است و خانواده برهان، خون برهان را نمی فروشند.”
حالا یکی از بستگان او به کمپین از ادامه این فشارها و اصرار مقامات امنیتی برای شهید اعلام کردن برهان منصورنیا گفته است: “فشار اول این بود که هیچ حرفی زده نشود خانواده هیچ صحبتی نکنند هیچ کجا و مصاحبه نکنند. حالا فشارها خیلی خیلی بیشتر است. خواسته شان این است که مقامات حکومتی بیایند و خانواده برهان پذیرای آنها باشند. از امام جمعه مریوان تا فرماندار و نماینده اطلاعات سپاه که خانواده تاکنون علیرغم فشارها نپذیرفته. می خواهند با دوربین و خبرنگار و عکاس بیایند و با تبلیغات رسانه ای برهان را شهید و خانواده او را خانواده شهید اعلام کنند. گفته اند که تشکیل پرونده داده اند و تحقیقات هم کرده اند و پرونده برای شهید اعلام کردن برهان آماده است اما تاکنون حتی یک بار نگفته اند که چرا برهان را کشتند و قاتل و قاتلان او چه کسانی هستند؟”
به گفته او “فشار روی خانواده هایی که مصاحبه کرده و کشته شدن فرزندان شان را رسانه ای کرده اند بیش از سایر خانواده ها است و اصرار بر شهید اعلام کردن آنها هم همین طور. مثلا خانواده یکی دیگر از کشته شدگان مریوان که تنها سرپرست خود را از دست داده اند و نیاز شدید مالی هم دارند خودشان خواسته بودند که فرزندشان را شهید اعلام کنند اما جوابی به آنها داده نشده. در مریوان چند خانواده دیگر هستند اما فشارها بر خانواده برهان با عدم تمایل و امتناع نسبت به خانواده های دیگر کاملا تناقض دارد و به نوعی نشان می دهد که حکومت دنبال مصادره کشته شدگانی است که کشته شدن آنها با جزئیات رسانه ای شده است. از طرف دیگر برهان سرباز نیروی انتظامی بود و برای حکومت گویا اینکه یک سرباز نیروی انتظامی در اعتراضات کشته و شهید اعلام شود ابزار تبلیغاتی مهمی است که اینقدر روی خانواده فشار وارد می کنند.”
یکی از بستگان برهان در مصاحبه با کمپین ادامه داد: “برهان جزو معدود کسانی بود که زنده مانده بود تا جریان گلوله خوردن و کشته شدن اش را پیش از کشته شدن برای خانواده اش بگوید. او ۳۴ ساعت بعد از گلوله خوردن زنده بود و همه چیز را گفته بود. دوستان و بستگان برهان همه چیز را رسانه ای کرده اند هرچند که خانواده او به دلیل فشارها سکوت کرده اند.
No comments:
Post a Comment