CANOLA OIL: HOW CANADA CONVINCED US ALL TO EAT ENGINE LUBRICANT
روغن کانولا: چگونه کانادا همه ما را برای خوردن روان کننده موتور متقاعد کرد
https://truththeory.com/canola-oil-how-canada-convinced-us-all-to-eat-engine-lubricant/?utm_source=tt&fbclid=IwAR0Op6qraKcJCmuAsWtZCtkygwtu0b6khJnHz6r753mkQx7J9o8CUzzlHZcتهیه و ترجمه از: پیمان پایدار
By Anthony McLennan / Truth Theory
Canola oil started out as an engine lubricant and as fuel for generating light, but these days it can be found in kitchens all across the world.
روغن کانولا به عنوان روان کننده موتور و سوخت برای تولید نور آغاز به کار کرد ، اما این روزها می توان آن را در آشپزخانه های سراسر جهان یافت.
So how did that transition happen?پس چگونه آن انتقال اتفاق افتاد؟
Canola is a type of rapeseed that has for centuries been used to produce oil for things such as lamps or as a lubricant for industrial machines. You’ve probably driven past canola fields at some point – recognizable by their vivid yellow color.
کانولا دانه کلزا است که قرن ها برای تولید روغن در مواردی مانند لامپ یا روان کننده برای ماشین آلات صنعتی مورد استفاده قرار می گرفته است. شما احتمالاً در بعضی مواقع از مزارع کلزا عبور کرده اید - با رنگ زرد واضح قابل تشخیص است.
It's known to be one of the world’s oldest cultivated plants and was first recorded as being used for oil lamps in the 13th century in northern Europe.
به عنوان یکی از قدیمی ترین گیاهان کشت شده در جهان شناخته شده است و اولین بار در قرن سیزدهم در شمال اروپا برای روغن لامپ ها استفاده شد.
Hey, are you on Instagram? Check out the official Truth Theory Instagram page HERE, we upload new content every day.
سلام ، شما در اینستاگرام هستید؟ صفحه رسمی تئوری حقیقت اینستاگرام را اینجا ببینید ، ما هر روز محتوای جدیدی بارگذاری می کنیم.
In India, it was used up to 4,000 years ago, while there is evidence of use in China and Japan 2,000 years back.
در هند ، این ماده تا 4000 سال پیش مورد استفاده قرار می گرفت ، در حالی که شواهد استفاده از آن در چین و ژاپن 2000 سال قبل وجود دارد.
CANADA SPOTTED A GAP IN THE MARKET FOR CANOLA
During the Second World War, Canada produced huge amounts of rapeseed in order to lubricate aircraft, ship engines, and other machines.
در طول جنگ جهانی دوم ، کانادا مقدار زیادی کلزا تولید کرد تا بتواند هواپیماها ، موتورهای کشتی و سایر ماشین آلات را روغن کاری کند.
Then, when the war made it difficult to acquire European and Asian rapeseed oil, a critical shortage occurred. The Canadian government recognized the opportunity and set out to find other uses for the product they had become so good at producing.
سپس ، هنگامی که جنگ دستیابی به روغن کلزا در اروپا و آسیا را دشوار کرد ، کمبود مهمی رخ داد. دولت کانادا این فرصت را تشخیص داده و هدف خود را برای یافتن مصارف دیگر برای محصولی که در تولید آن بسیار ماهر بوده اند ، جستجو کرد.
However, early versions of edible Canola oil did not go down well. The challenge was to get rid of Erucic acid and glucosinolate, which tasted unpleasant and was potentially bad for one’s heart.
با این حال ، نسخه های اولیه روغن خوراکی کانولا به خوبی فروش نرفت. چالش خلاص شدن از شر اسید اوریک و گلوکوزینولات بود که طعم ناخوشایندی داشت و به طور بالقوه برای قلب فرد مضر بود.
It took several decades to achieve the desired product. Finally, two individuals at the University of Manitoba, Canada – Richard Downey and Baldur Stefansson, came up with the breakthrough to turn an ‘engine’ oil into super cheap cooking oil.
چندین دهه طول کشید تا محصول مطلوب حاصل شود. سرانجام ، دو نفر در دانشگاه مانیتوبا ، کانادا - ریچارد داونی و بالدور استفانسون ، به دستیابی موفقیت آمیز در تبدیل روغن موتور به روغن پخت و پز فوق العاده ارزان قیمت دست یافتند.
Their product became known as ‘canola’ – which actually stands for Canadian oil, low acid.
محصول آنها به "کانولا" معروف شد - که در واقع مخفف روغنِ کانادا ، با اسید کم است.
No comments:
Post a Comment