تجارت سالانه جنگ افزارهای متعارف در سراسر جهان برابر با رقم حدود ۴۰۰ میلیارد دلار است؛ از فروش سلاحهای سبک گرفته تا سیستمهای دفاعی پیشرفته.
آمریکا با در دست داشتن بیش از نیمی از بازار سلاح، بزرگترین فروشنده سلاح جهان است. روسیه، چین و بریتانیا در ردههای بعدی قرار دارند.کمیته بین المللی صلیب سرخ می گوید همچنان فاصله زیادی بین تعهد سیاسی کشورها و انتقال آسان سلاح به گروه های درگیر که قوانین بین الملل را نقض می کنند، وجود دارد.
سازمان عفو بینالملل در مورد عراق می گوید انتقال غیرمسئولانه سلاح به عراق در طول دهه ها در نهایت به افزایش قدرت جنگی داعش و ارتکاب جنایات در مقیاس وسیع توسط این گروه افراطی منجر شد.
عفو بینالملل هم می گوید داعش تسلیحات و مهمات ساخت حداقل ۲۵ کشور از جمله عراق، آمریکا، چین، آلمان و بلژیک را در اختیار داشته و به کار برده است.
منابع: دفتر سازمان ملل متحد در امور خلع سلاح، موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم، سازمان عفو بین الملل، پيمان کنترل تجارت اسلحه.
حاصل کاربرد تسلیحات درد و رنج و ویرانی بوده است. از همین رو پيمان کنترل تجارت اسلحه شکل گرفت و اواخر سال ۲۰۱۴ میلادی لازم الاجراء شد.
هدف از این پیمان نظارت بر تحریمها و کاهش انتقال و صدور غیرمسئولانه تسلیحات متعارف توسط کشورهای امضاء کننده پیمان بود تا جلوی جنایات جنگی، نسل کشی و تروریسم گرفته شود.
برغم حمایت گسترده، بسیاری از ۱۳۰ کشور امضاء کننده پیمان از جمله آمریکا آن را تصویب نکرده اند، در حالی که روسیه و چین آن را هنوز امضاء نکرده اند.
No comments:
Post a Comment